Thema

De symboliek die te vinden is op de Onze Lieve Vrouw Geboorte Kerk.

NBMV: Op het dak van de kerk, aan de oostkant, is een verguld vaantje te vinden, waarin de letters NBMV uitgesneden zijn. Dit bleken de beginletters van de Latijnse naam van deze katholieke kerk te zijn Nativitas Beatae Mariae Virginis, letterlijk vertaald de Geboorte van de heilige Maagd Maria.

De letters NBMV en de Latijnse woorden komen terug in het ontwerp van de zonnewijzer, zodat de naam van de kerk voor iedereen zichtbaar is.

Maria: De kerk is gewijd aan de geboorte van Maria. De dag dat dit gevierd wordt is 8 september. Op de tijdsvereffeningslus wordt deze datum aangegeven met een blauwe stip. Elk jaar zal op deze dag om 12 uur zonnetijd een lichtvlekje over deze blauwe stip gaan.

Blauw: Naast het datumpunt van 8 september staat het dierenriemteken van Maagd. Ook deze is in het blauw weergegeven. Blauw, de kleur van de mantel van Maria, waarin ze vanaf de 12e eeuw wordt afgebeeld.

Kruis: Zowel binnen als buiten de kerk zijn vele kruisvormen te vinden in hout, steen en smeedijzer. De kruisvorm speelt een belangrijke rol in het zonnewijzerontwerp.

Wapen vanTengnagell: Het Rechthuis is in het jaar 1630 tegen de toren aangebouwd door Alexander van Tengnagell. Zijn
familiewapen bestaat uit gouden kruizen en kantelen op een blauw veld. Ook dit kruis diende als inspiratie voor de mathematisch geconstrueerde schaduwgever met lichtgaatje, versierd met 7 nagels.

Zon met 8-puntige ster: Bovenaan staat een zonneschijf. Van oudsher een symbool van het eeuwige leven. De achtpuntige
ster in de zon is in de westerse Christelijke kunst het teken van Christus.

Maan en Hart: Vanaf de zon en omgeven door een tijdsvereffeningslus straalt een meridiaanlijn naar beneden.
Aan de bovenkant zit een maansikkel en aan de onderkant een hart. Dit verwijst naar de smeedijzeren richtingpijlen waarop het vaantje met NBMV is bevestigd.

De richtingpijlen vormen een schuinkruis, ook Andreaskruis genoemd en heeft als symbolische waarde bescherming van o.a. gebouwen, maar ook van verzoening en synthese tussen hemel en aarde.