Fotogalerij

 hhhhhOpIngezonden foto's van zonnewijzers in binnen- en buitenland. Dank voor het mailen!

Charles Füss legde (augustus 2016) de volgende foto's in Bredevoort op de gevoelige plaat.

  

Het Amthuis is tegenwoordig een woonzorgcomplex. Voorheen stond hier een ambtelijk gebouw, een soort stadhuis. Dit was verwoest en herbouwd na de kruittorenramp van 1699. Dit jaartal staat op de zonnewijzer. Volgens Wikipedia is de zonnewijzer een replica van de historische zonnewijzer.

In de Gelderlander van 13-09-2013 staat dat die ochtend deze zonnewijzer is geplaatst: "De zonnewijzer is een replica van de oude zonnewijzer die in het Ambtshuis van Bredevoort aan de muur hing. Het Ambtshuis werd rond 1700 gebouwd en is in 1962 gesloopt. Op dezelfde plek staat nu een woonzorgcomplex. Daar hangt de zonnewijzer nu aan de gevel. De oude zonnewijzer is overigens ook nog steeds te bewonderen. Deze is aan het zonlicht onttrokken en hangt binnen. De nieuwe zonnewijzer is vrijdagochtend ophangen en geeft de zomertijd aan."

     

 

Dhr. en Mevr. de Koe (juli 2016) uit Deil fotografeerden volgende foto's in het Vigolandspark in Oslo. In het park staan ruim 200 beelden van de beeldhouwer Gustav Vogeland. Op het voetstuk van de zonnewijzer staan tekens van de dierenriem.

    

 

Hans van Drunen stuurde ons oktober 2015 onderstaande foto's van een zonnewijzer op de kapel van het Jachtslot in Stupinigi in Italië.

In 1729 krijgt Filippo Juvarra de opdracht om voor Vittorio Amadeo II een jachtslot te bouwen aan de rand van de stad. Het slot Stupinigi is één van vele buitenverblijven die voor de hertogen van Savoy in een ring rondom Turijn zijn gebouwd. Met dit project toont de architect zijn vermogen om de ruimte te manipuleren en in te passen in de hele omgeving van het jachtslot. Stupinigi is opgevat als een elegant jachtslot, waarvan de verschillende delen zijn gearrangeerd rondom een centraal gelegen feestzaal. Grote ramen zorgen voor een heldere verlichting van de ruimte. Vier diagonaal uitspringende vleugels symboliseren het begin van de jachtroutes. Een lange, rechte weg, waarlangs systematisch boerderijen zijn geplaatst, verbindt Stupinigi met de stad: deze zichtlijn maakt integraal deel uit van het hele project en betrekt de hele omgeving op het gebouw. Alle bebouwing op het terrein is qua vorm, grootte en materiaal zo samengesteld en gesitueerd dat de blik gericht wordt op het hoofdgebouw als bekroning van het hele complex. De thema's van de jacht en de toewijding aan de godin Diana worden verbeeld in sculpturen en schilderingen in en om het gebouw. Al met al is Stupinigi een karakteristiek voorbeeld van barokke Gesamtkunst. Na zijn dood is het plan van Juvarra getrouw uitgevoerd door B. Alfieri.

 

Dhr. en Mevr. de Koe uit Deil fotografeerden in mei 2015 onderstaande pleinzonnewijzer in Litouwen. De zonnewijzer ligt op het hoogste duin bij Nida. Dit ligt helemaal in het westen aan de kust op de Koerse Schoorwal.

 

Anneke Karels stuurde ons (aug.2015) onderstaande zonnewijzer die bevestigd is aan de muur van de Abbaye Maritime de
Beauport, Paimpol in Bretagne.

 

Van Gerdien van Spaandonk (juli 2015) ontvingen we onderstaande foto uit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

 

Hans van Drunen stuurde (aug.2014) onderstaande foto's uit Oostenrijk. De eerste bevindt zich aan de muur van een kapel in Hohensalzburg. 

      

en de tweede aan de muur van de kerk van de Heilige Geest in Klagenfurt:

    

 

Onderstaande foto's werden ons gestuurd door Nele Sieg uit Oostenrijk (sept. 2014). De zonnewijzer staat op de helling van de berg 'Elfer' in Neustift in het Stubaital.

Dit is de link van een Youtube filmpje over de zonnewijzer: https://www.youtube.com/watch?v=uNslXf0FvsU

 

                  

 

Marga Robesin stuurde ons onderstaande foto's van  een equatoriale zonnewijzer die in de tuin staat van Landgoed Vollenhoven in De Bilt:

    

Maarten Minjon heeft onderstaande foto gemaakt in het Mausoleum 'Moulay Ismaïl' te Meknes in Marokko.

    

 

Deze foto van is Gerard en Vivien de Laak is gemaakt in Ürzig, in de buurt van Cochem aan de Moezel (Duitsland). Genomen vanaf de rondvaartboot. De Sonnenuhr ligt ongeveer t/o camping Erden te Erden. Voor meer informatie over deze zonnewijzer, kijk op http://www.alter-klosterhof.de/Sonnenuhr_Urzig/sonnenuhr_urzig.html .

 

Onderstaande foto's kregen we van Dhr. Rob Rutten. Deze zonnewijzer staat voor het gebouw van NAOJ = National Astronomical Observatory of Japan, http://www.nao.ac.jp/en/, in een voorstad van Tokyo. Met een grafiek van de tijdsvereffening (waarom het nu 's morgens niet eerder licht wordt maar 's middags gelukkig al wel later donker).

   

 

Mevr. Jenny Udo heeft onderstaande zonnewijzer in haar tuin staan aan de Kuipershof in Geldermalsen. Het is een ode aan het scheepvaartbedrijf dat ze vroeger samen met haar man gehad heeft.

    

 

Marga Robesin fotografeerde deze zonnewijzer tijdens een bezoekje aan Amsterdam. Architect Prins kreeg deze zonnewijzer aangeboden door zijn personeel toen ze in 1993 dit pand aan de Reguliersgracht 92 betrokken.

    

 

Paul Robesin fotografeerde onderstaande zonnewijzer in Frankrijk (september 2012).De foto is gemaakt in de Aude op een wijngoed langs de Chemins des Cathares. Op het wijngoed hebben ze een themawandelpad met verschillende zonnewijzers over de relativiteit van onze tijd.

 

Marga Robesin mailde ons deze foto uit Barcelona (augustus 2012)

    

 

Astrid van der Werff heeft deze zomer de volgende zonnewijzer gefotografeerd in Monte Oliveto Maggiore in Italië (juli 2012).

  

En deze in Talente vlakbij Firenze (juli 2012)

   

 

Hans van Drunen mailde onderstaande zonnewijzer uit Venetië (oktober 2011). Het bijzondere is dat deze "Etnatijd" aangeeft. Etnatijd is alleen in Italië bekend en verwijst naar de 15 graden Oost meridiaan. Deze meridiaan loopt toevallig dwars door de Etna krater, de Siciliaanse vulkaan. Aldus wordt deze meridiaan soms Etna meridiaan genoemd.

      

 

Gerdien van Spaandonk stuurde ons deze zonnewijzers uit Haarlem (september 2011): een in de buurt van de Bakenesserkerk en een hangt in een hofje. Het is mogelijk om een hofjeswandeling te maken in Haarlem.

 

Charles Füss ontdekte in Jelena Gora in Polen de volgende zonnewijzer (augustus 2011):

       

 

Carolien v.d. Meij heeft deze zonnewijzer in het Archeon ontdekt (zomer 2010):

 

Anneke Karels fotografeerde de zonnewijzer in de Prinsenhof in Groningen (zomer 2010):