Expositie in Warsenhoeck

In het bezoekerscentrum van museum Warsenhoeck te Nieuwegein is momenteel van september 2014 tot en met 11 januari 2015 een tentoonstelling ingericht over "Stilstaan bij de Tijd". Er is een vitrinekast ingericht met allerlei soorten zonnewijzers die door particulieren ter beschikking zijn gesteld. Hieronder een impressie:

Bezoek aan de abdij van Herkenrode (België)

Zaterdag 18 oktober 2014 zijn we uitgenodigd om deel te nemen aan de excursie van de Zonnewijzerkring Vlaanderen. Deze werd gehouden in de abdij van Herkenrode vlakbij Hasselt in België. In de tuin ligt een meridiaan die de abdij denkbeeldig verbindt met de Cisterciënzer kloosters van Frankrijk. Willy Leenders gaf uitleg over de historie van de abdij en de werking van de meridiaanzonnewijzer.

   

Excursie Antwerpen/Rupelmonde

Op 5 juli 2014 namen we deel aan de jaarlijkse excursie van de Zonnewijzerkring Nederland. Dit keer ging de reis naar België. Allereerst naar Antwerpen waar we het Rubenshuis bezochten en onderstaande mooie tafelzonnewijzer te zien is. Dit is de oudst bekende zonnewijzer in Vlaanderen gemaakt door Jacob De Succa (1601). Na afloop van de excursie werd deze zonnewijzer uitgebreid nader toegelicht door Willy Leenders. Wilt u deze presentatie nalezen dan is deze te vinden op: www.wijzerweb.be/rubenshuis.html  

                    

Na de lunch een korte wandeling naar de "Onze Lieve Vrouwe Kathedraal" om de middaglijn van Adolphe Quetelet (1796-1874) te gaan bewonderen.

   lieve vrouwekerk p7050503klein    

Daarna met de bus voor een bezoekje aan Rupelmonde waar we onder deskundige leiding van Willy Leenders en Frans Maes werden rondgeleid langs verschillende zonnewijzers die daar te bezichtigen zijn. Het was een zeer geslaagde dag.

         

 

DDD zonnewijzerfietstocht geslaagd

De extra DDD-avond van het dorpshuis in Tricht die Astrid van der Werff organiseerde op donderdag 26 juni 2014 middels een fietstocht langs de 4 reeds gerealiseerde zonnewijzers, was een groot succes. Rond de 30 personen kwamen op de uitnodiging af. Bij iedere zonnewijzer werd stilgestaan en uitleg gegeven aan de symobliek en werking ervan. Hieronder een impressie van deze activiteit.

    

    

DDD zonnewijzerfietstocht 26 juni 2014

Dorpskrant Tricht, Jaargang 12, nummer 7
30 mei 2014

TRICHT - Heeft u zich al eens afgevraagd wat al die lijnen op de zonnewijzer in Tricht aangeven, wat je zelf moet doen om de zonnewijzer op de Markt in Geldermalsen te laten werken, wat de betekenis van de symbolen op de zonnewijzer aan de kerk in Deil betekenen of wat de zonnetijd van Beesd inhoudt? Fiets dan mee tijdens de extra DDD-avond op donderdag 26 juni. Ook geïnteresseerden van buiten het dorp Tricht zijn van harte welkom om mee te fietsen. 

Sinds 2009 streeft de Zonnewijzerroute Geldermalsen ernaar één bijzondere zonnewijzer in iedere kern van de gemeente Geldermalsen te realiseren. Met de zonnewijzers worden op termijn de 11 sfeervolle dorpjes van onze gemeente d.m.v. een wandel-/fietsroute verbonden. Op deze manier probeert de Zonnewijzerroute Geldermalsen de bewoners van de gemeente en de vele toeristen die hier jaarlijks komen, te interesseren voor de combinatie van kunst, historie en wetenschap, die zonnewijzers in zich dragen.

Afgelopen jaren zijn er op feestelijke wijze 4 zonnewijzers onthuld:

* Een verticale, geschilderde zonnewijzer in Tricht, een ode aan de Betuwe (zie foto).

* Een zonnewijzer van Belgisch hardsteen aan de kerk van de Protestantse Gemeente in het dorp Deil, een symbolische verwijzing naar de naam van de heilige naar wie deze kerk vernoemd is.

* Een analemmatische, oftewel levende zonnewijzer in het plaveisel op de Markt in Geldermalsen, waarop je zelf de tijd aangeeft.

* Een roestvast stalen zonnewijzer aan het Klokhuis in Beesd, gerealiseerd in samenwerking met Mercator 2012, een Vlaams initiatief n.a.v. het 500ste geboortejaar van de cartograaf/instrumentmaker Mercator.

Donderdagavond 26 juni om 19.30 uur zal Astrid van der Werff, inwoner van ons dorp en voorzitter van de Zonnewijzerroute Geldermalsen, eerst een korte inleiding over de werking van verschillende soorten zonnewijzers geven. We starten niet bij het Dorpshuis. Maar om 19.30 uur vanuit de boerderijwinkel 't Bergje aan de Langstraat 14 in Tricht. Zorg dat je er om 19.20 bent zodat we écht op tijd kunnen beginnen. Het DDD-team zorgt voor verkoop van consumpties onderweg.

Iedereen die zin heeft, kan aansluitend aan de inleiding meefietsen langs de nu al bestaande route van 18.8 km, langs de 4 bestaande zonnewijzers. Bij elke zonnewijzer krijgt u uitleg over hoe u de tijd kunt lezen. Wilt u om welke reden dan ook liever met de auto komen? Geen probleem, u krijgt de route en de adressen mee.