Astrid van der Werff krijgt eervolle vermelding!

Astrid van der Werff deed afgelopen juni 2015 mee aan de zonnewijzerwedstrijd Le Ombre del Tempo/Shadows of Time in Brescia Italië. Zij ontving daarvoor een eervolle vermelding.

 

 

Bezoek Schilderscool Zutphen

Voor de restauratie van de zonnewijzer in Acquoy zijn we op 22 april 2015 op bezoek geweest bij de Schilderscool in Zutphen.

Het eerste gietwerk van de zonnewijzer is gemaakt en moet nu ca. 1 maand drogen. Daarna worden de hoeken geschuind om het water beter te kunnen laten aflopen en de gaten waar de poolstijl moet komen erin geboord. Ook wordt er een afdeklaag op aangebracht zodat de hechting van de verf beter zal zijn.

  

Daarna zal in nauwe samenwerking met de schildersafdeling de belijning er op gezet worden. We hebben het ontwerp van de zonnewijzer op ware grootte op papier overhandigd aan de schildersafdeling.

Expositie in Warsenhoeck

In het bezoekerscentrum van museum Warsenhoeck te Nieuwegein is momenteel van september 2014 tot en met 11 januari 2015 een tentoonstelling ingericht over "Stilstaan bij de Tijd". Er is een vitrinekast ingericht met allerlei soorten zonnewijzers die door particulieren ter beschikking zijn gesteld. Hieronder een impressie:

Bezoek aan de abdij van Herkenrode (België)

Zaterdag 18 oktober 2014 zijn we uitgenodigd om deel te nemen aan de excursie van de Zonnewijzerkring Vlaanderen. Deze werd gehouden in de abdij van Herkenrode vlakbij Hasselt in België. In de tuin ligt een meridiaan die de abdij denkbeeldig verbindt met de Cisterciënzer kloosters van Frankrijk. Willy Leenders gaf uitleg over de historie van de abdij en de werking van de meridiaanzonnewijzer.

   

Excursie Antwerpen/Rupelmonde

Op 5 juli 2014 namen we deel aan de jaarlijkse excursie van de Zonnewijzerkring Nederland. Dit keer ging de reis naar België. Allereerst naar Antwerpen waar we het Rubenshuis bezochten en onderstaande mooie tafelzonnewijzer te zien is. Dit is de oudst bekende zonnewijzer in Vlaanderen gemaakt door Jacob De Succa (1601). Na afloop van de excursie werd deze zonnewijzer uitgebreid nader toegelicht door Willy Leenders. Wilt u deze presentatie nalezen dan is deze te vinden op: www.wijzerweb.be/rubenshuis.html  

                    

Na de lunch een korte wandeling naar de "Onze Lieve Vrouwe Kathedraal" om de middaglijn van Adolphe Quetelet (1796-1874) te gaan bewonderen.

   lieve vrouwekerk p7050503klein    

Daarna met de bus voor een bezoekje aan Rupelmonde waar we onder deskundige leiding van Willy Leenders en Frans Maes werden rondgeleid langs verschillende zonnewijzers die daar te bezichtigen zijn. Het was een zeer geslaagde dag.